Varför blev det kokböcker?

Hela projektet med böckerna började med en idé om en receptsamling. När mina två barn var i tonåren började jag skriva ner mina bästa recept för att överlämna till dem vid lämpligt tillfälle. Ju mer jag skrev ju fler minnen dök upp, minnen från hur recepten kom till, när vi ätit rätterna, med vem och var. Jag tänkte också på tips och trix jag ville berätta om, både missar och framgångar. För att göra receptsamlingen komplett kom jag fram till att jag förutom recept från mina barns uppväxt på Österlen behövde ta med recept från min egen uppväxt i Norrbotten och allt däremellan. Det blev en matresa i tid och rum, från Norrbotten till Österlen, från barn till tonårsmamma och från 1940-tal till sekelskifte.

 För att ta det från början så föddes jag i byn Brännberg utanför Boden i Norrbotten. Där växte jag upp under 1950- och 1960-talen, som så många andra mammor på den tiden var min mamma hemmafru, hon var dessutom en riktig matmamma.

 När jag var 16, i mitten av 1960-talet fick min pappa arbete i Skåne, hela familjen flyttade därför till Tyringe utanför Hässleholm. Jag bodde kvar hemma medan jag gick på gymnasiet, deltog mer och mer i matlagningen.

 Efter studenten fick jag jobb som byggnadsingenjör i Tollarp, jag flyttade hemifrån till en egen liten lägenhet med liten kokvrå och liten spis. I Tollarp bodde jag under hela 1970-talet.

 Nästa flytt gick till byn Bertilstorp på Brösarps norra backar på Österlen. Där blev jag sambo, levde familjeliv under hela 1980- och halva 90-talet med så småningom två barn, kossor, traktorer, heltidsarbete och förtroendeuppdrag.

I mitten av 1990-talet separerade min sambo och jag, våra två barn som då var i tonåren flyttade med mig till Brösarp, ingen lång sträcka men det var i Brösarp bussarna stannade. Vi pendlade alla tre med buss till våra olika skolor, jag läste till dataingenjör på heltid i Kristianstad (hade inget med separationen att göra, det bara råkade sammanfalla), min dotter gick på gymnasiet i Kristianstad och min son gick på högstadiet i Tomelilla. Vi träffades efter skoldagens slut och åt middag tillsammans, antingen lagade vi tillsammans eller också turades vi om att ha huvudansvaret för måltiden.

 Förutsättningarna har varierat genom åren men hela tiden har mat och måltider varit viktiga. Jag skrev och mindes och till slut hade jag material till en hel bok. Det blev en julklappsbok till mina barn, dubbelsidigt kopierad i A4-format och spiralbunden i två exemplar.

Matminnen original

 Under åren har jag då och då fått signaler om att mina recept och berättelser kan ha läsvärde för andra än mina barn. För något år sedan dammade jag av mitt manus, redigerade och gjorde en ”riktig” bok, jag kallade den ”Mat med minnen” och fick den klar lagom till Bokmässan 2016. I den har jag med olika slag av maträtter, smårätter, varmrätter och efterrätter.

 Efter den första boken fick jag blodad tand, ville fortsätta att skriva. Jag hade material till ytterligare en bok, det blev ”Bröd och bakverk med minnen” som blev klar i år. Där lägger jag till ytterligare en aspekt på matresan, från morgon till kväll. Boken innehåller recept på frukostbullar, kuvertbröd, kaffebröd och tårtor förutom lite matigare bröd till picknick eller kvällsmacka. Böckerna har samma indelning i tid och rum, de kompletterar varandra men är fristående från varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s