Prylar, prylar, prylar

Somliga av oss älskar prylar och somliga försöker leva minimalistiskt, somliga anser att matlagning är en materialsport och somliga anser att konservöppnare och osthyvel i stort sett är de enda redskap som behövs i ett kök. Själv är jag lite mittemellan, jag gillar roliga prylar, inte bara i köket, går ofta på loppmarknader och second handförsäljningar men tycker att det ibland går till överdrift när det gäller att ha ett speciellt redskap till varje syssla som ska utföras (särskilt ett visst företag som säljer plastprodukter är duktiga på att hitta på otaliga varianter av sina varor och användningsområden för dessa). Jag tycker om redskap som går att använda på flera sätt, det spar plats i ett litet kök om inte annat. Serveringsskålar som tål att användas i ugn och snygga grytor som fungerar att servera ur till exempel. Och jag behöver inte ha en blandarskål till köksmaskinen och en annan när jag blandar för hand, det går alldeles utmärkt att röra ihop en deg för hand i köksmaskinens skål.

 Nu är jag inte alltid så praktisk och förståndig, visst grips jag också av habegär när jag ser köksmaskiner i TV eller demonstrerade i butiker och på mässor, särskilt om det är nyheter. Ett av mina senaste tillskott till maskinparken är en gasbrännare till bland annat brylépudding och italiensk maräng, den är rolig att använda och tar inte så mycket plats där den står redo på en hylla.

 Får jag en rolig specialdesignad pryl jag inte sett förut i min hand kan den mycket väl trigga igång ett behov jag inte visste att jag hade. För en tid sedan fick jag till exempel en liten fiffig potatisbräda till Hasselbackspotatis i present. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin gjort Hasselbackspotatis hemma, möjligen i min första egna lägenhet för många år sedan men det är inget jag minns. Jag tycker potatisen är god och den går naturligtvis att skära till mot en vanlig skärbräda (eller i träslev) så det beror mera på slumpen än på brist på redskap att jag inte lagat den tidigare.  Den här brädan tiggde verkligen om att bli testad så nu är denna brist bland mina matminnen åtgärdad, jag har lagat den här potatisrätten flera gånger på kort tid.

 Jag har testat några olika recept, de skiljer sig inte mycket men så här tycker jag det blir bra.

potatisplatta 600x450

potatis med kniv 600x450

 Hasselbackspotatis

4 portioner

 • 8 st jämnstora potatisar (ca 600g)
 • 2-3 msk smör
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 dl ströbröd
 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Smält smöret (jag gör det i ugnen, ställer in en smörpanna medan ugnen värms).
 3. Skala potatisen och skär den i tunna skivor men inte helt igenom.
 4. Smörj en ugnsform och lägg i potatisarna med den skårade sidan uppåt.
 5. Pensla smör på potatisarna.
 6. Ställ formen mitt i ugnen och stek potatisarna i totalt ca 45 minuter.
 7. Efter ungefär halva tiden, ta ut formen och pensla mer smör på potatisarna (ös eventuellt med det smör som runnit ner i botten på formen). Ställ tillbaka formen i ugnen igen.
 8. Pensla igen när ca 5 minuter återstår av stektiden. Strö då även på salt och ströbröd.
 9. Fortsätt att steka i ugnen tills potatisen är klar men inte bränd, prova med en sticka att den är mjuk.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s