Koka äppelchutney året om

Eftersom jag skrivit om köttfärsrätten som är god med chutney är det väl lika bra jag delar med mig av receptet på äppelchutney också. På hösten har jag god tillgång på Transparante blanche, ett sommaräpple som inte håller sig så länge färskt men som är väl värt att ta vara på. Förutom att fylla frysen med mos och äppelklyftor kokar jag chutney och fyller i burkar. Den blir försvinnande god men skulle den ta slut före nästa höst går det att åtgärda, eftersom äpplen finns i butikerna året om är det lätt att koka lite chutney när andan faller på.

Äppelchutney

  •  1,2 kg äpplen
  • 1 gul lök
  • 1 kanelstång
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 1 tsk curry
  • 4 1/2 dl strösocker (5 dl om syrliga äpplen används)
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk salt
  1. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i mindre kuber.
  2. Hacka löken.
  3. Blanda alla ingredienser i en kastrull.
  4. Koka upp och sjud sakta tills frukten är mjuk.
  5. Ta upp kanelstången och häll chutneyn på burk.

Äppelchutneyn är suveränt god till ost, värt att testa!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s