Äntligen rabarber!

 

Jag har tidigare skrivit om lingon som en självklar naturtillgång när jag var barn, det var nästan samma sak med rabarber. Vi hade hemma, grannarna hade och min farfar hade så det räckte till hela byn om så behövdes. Sedan jag blev vuxen har tillgången skiftat genom åren, ibland har jag haft möjlighet att odla själv men ibland har jag köpt. Vad jag inte visste när jag var barn, eller inte hade anledning att fundera över, var att rabarbern är ganska kräsen när det gäller var och hur den växer. När jag bodde på landet var det inga problem, där fanns både sol, mull och vatten, men på den skuggiga skogstomt jag har tillgång till nu blir stjälkarna inte så stora, då blir det till att köpa även om det känns motigt.

Under mina första år hade vi inte frys hemma. Vi åt mest efterrätter av den färska rabarbern, kräm, kakor och pajer, men en del kokade min mamma saft och marmelad av. Själv fryser jag in rabarber till senare behov, den håller sig länge och fungerar bra i de flesta rätter även om den varit fryst. Jag skär stjälkarna i ca en cm långa bitar och packar i burkar lagom till en kaka eller paj, 300 – 500 gram brukar bli lagom. För det mesta lagar jag, precis som min mamma, mest efterrätter, men beroende på tillgång gör jag även marmelad och chutney. Jag har med några pajer och kakor i mina böcker, för att inte tala om den varma saftsåsen som är så god till glass.

Här följer ett recept på chutney jag nyligen upptäckt, det kändes jobbigt att behöva vänta två veckor på provsmakningen men det blev mycket bra. Jag har testat chutneyn inte bara till kött utan till ost också, mycket gott enligt min mening.  

 Rabarberchutney

  • 1/2 kg rabarber (det fungerar även med rabarber som varit fryst)
  • 2 gula lökar
  • 6 dl socker
  • 1/2 tsk malen vitpeppar
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 msk ättikssprit
  • 3/4 dl vatten
  1. Skala eventuellt rabarbern om det är sent på säsongen. Skär den i bitar, ca 1 cm långa.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Blanda alla ingredienserna och koka på svag värme utan lock tills massan tjocknat, ca 45 minuter.
  4. Ös upp chutneyn i rena varma glasburkar och sätt på lock direkt innan massan svalnat. Förvara svalt.
  5. Chutneyn är färdig att äta efter ca 2 veckor. Den håller sig i kylskåp 3-6 månader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s