Fråga: Hur mycket körsbärsplommon (Spidola) får plats i två (obegagnade!) kompostpåsar? Svar: Cirka fem kilo!

Efter en semestervecka i Skåne (ja, ja, jag vet att jag numera har semester året om men ändå…) stannade jag till hos en väninna på hemvägen. Just när jag var på väg att köra vidare hemåt kom vi att prata om all frukt hon har på sitt spidolaträd. Hon erbjöd mig att få med mig ett smakprov och eftersom den här frukten var en ny bekantskap tackade jag glatt ja. Vi var tre som plockade och eftersom det fanns gott om bär/frukter blev det två fulla påsar på några minuter. Jag har som sagt inte kommit i kontakt med den här korsningen tidigare så det var lite spännande att utforska vad det går att göra med dem. Jag hittade inga recept specifika för körsbärsplommon så jag behandlade dem som vanliga plommon. De riktigt mogna var goda att äta som de var så där försvann en hel del … Jag gjorde sylt av några och saft av några. Dessutom frös jag in några i sockerlag. Till skillnad från plommon var de svåra att kärna ur så jag lät kärnorna vara kvar. När sylten var färdigkokt kunde jag fiska upp kärnorna, det gick lätt men tog lite tid. Jag har inte smakat på sylten än, jag tänker mig att den är god till ost, kanske på scones, och frukten jag frös in är inte färdig men saften blev riktigt god. Jag dricker inte mycket saft men saftsås till glass är gott och det är även saftkräm med mjölk, jag tror det blir åtgång på den här saften. Här är mitt recept:

 Saft på körsbärsplommon (spidola)

  • 1kg (ca 2 liter) spidola
    3 dl vatten
    6 dl (500 g) socker till varje liter avrunnen saft
    1 kryddmått natriumbensoat per liter saft (eller frys saften).
  1. Skölj frukten och lägg den i en syltgryta. Låt skal och kärnor vara med.
  2. Häll på vattnet och låt koka i 10 min. Krossa frukten mot grytans kant med en slev.
  3. Häll upp i silduk och låt självrinna
    i ca 30 min. Rör inte i massan!
  4. Mät saften och häll tillbaka den i grytan.
  5. Koka upp och tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma väl.
  6. Tillsätt eventuellt natriumbensoat och häll upp saften på väl rengjorda
    varma flaskor. Ska saften frysas, kyl då saft och flaskor först. Tänk på att inte fylla flaskorna helt eftersom saften expanderar i frysen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s