Nya rätter inspirerar

Baconlåda - kopia (800x731)De senaste dagarnas regn och åska har fört med sig svalare väder både ute och inne, min lust för matlagning börjar så smått vakna till liv igen efter att ha gått på sparlåga många veckor. Det har inte känts så lockande att värma ugnen när det redan är onödigt varmt i köket. Bortsett från någon enstaka plåt med fröknäcke har det mest blivit snabblagat på spisen den sista tiden.

I går kände jag för att laga den här baconrätten med ägg. Receptet har jag haft länge men det hade nästan fallit i glömska tills förra hösten när jag blev bjuden på en mycket god och för mig ny rätt, Shakshuka, hos en väninna. Min väninna hade använt ett recept med bifftomater hon sett hos Mandelmanns på TV. Jag kände igen principen med bakade ägg i tomatröra, letade upp mitt gamla recept med bacon och lagade min variant, den var lika god som jag mindes.

Nu går programmen från Mandelmanns gård i repris och det finns svenska tomater i butikerna, då kan det passa att dela med mig av receptet. Den riktiga Shakshukan från mellanöstern är vegetarisk om än inte vegansk, det är förstås inte varianten med bacon men principen med att baka ägg i sås är värd att ta efter.  Jag äter helst lådan som lunchrätt med rostat bröd och en grönsallad men den fungerar även som middagsrätt med kokt potatis och sallad.

Bakade ägg i baconröra

4 portioner

  • ca 4 hg bacon (tärningar eller spillbitar fungerar bra)
  • 3-4 gula lökar
  • 4 tomater
  • 1 litet paket djupfrysta ärter (250-300 gram)
  • 4 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 knippe persilja
  1. Sätt ugnen på 175-200 grader och smörj en ugnsfast form.
  2. Skär eller klipp bacon i tärningar och bryn dem i het panna.
  3. Hacka löken, låt den ta färg och mjukna i baconfettet.
  4. Skär tomaterna i bitar.
  5. Lägg bacon, lök, ärter och tomater i formen.
  6. Slå över vattnet och sätt in rätten mitt i ugnen. Låt den stå inne tills allt är genomhettat, ca 15 min.
  7. Ta ut formen, gör 4 fördjupningar och slå ner ett ägg i varje. Ställ tillbaka formen i ugnen igen tills äggen stannat, ca 15 min.
  8. Strö över rikligt med klippt persilja innan serveringen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s