”Nästan som hjortron”

Till min stora glädje hade min ICA-handlare fortfarande rabarber till salu i går, inte så fina så här slutet på sommaren men fullt användbara. När jag själv odlade rabarber frös jag in de tidiga stjälkarna till kommande kakor och pajer, de sena stjälkarna blev till saft, saftsås eller till den här marmeladen. Jag plockade ut några inte alltför vissna stjälkar tills jag hade ungefär ett kilo, en påse morötter åkte också med i kundvagnen, socker finns hemma och nu är det läge för marmeladkok.

Receptet på rabarber – och morotsmarmelad kommer egentligen från min mammas skolkökstid men jag använder andra proportioner. Hennes recept innehåller större mängd rabarber och socker än det här som jag brukar använda, jag tycker det blir bättre med mer morötter och mindre socker. Mer än en gång har de som smakat marmeladen kommenterat att den påminner om hjortronsylt, jag som ätit hjortron sedan barnsben kan väl inte riktigt hålla med men god är den i alla fall.

Eftersom jag har ett litet hushåll med liten frys och blygsam åtgång på marmelad använder jag konserveringsmedel för att marmeladen ska hålla sig i kylskåp, även sedan burkarna öppnats. Den som har plats i frysen kan förstås frysa in marmeladen, kanske i portionsförpackningar så hinner den garanterat ätas upp innan den möglar och måste kastas.

Rabarber- och morotsmarmelad

  • 1 kg rabarber
  • 1 kg morötter
  • 1 kg strösocker
  • ev 3 kryddmått natriumbensoat
  1. Ansa rabarbern och skär den i 1 cm långa bitar. Den behöver inte skalas men skär bort skadade eller missfärgade delar av skalet.
  2. Skala morötterna och riv dem grovt.
  3. Lägg rabarber och morötter i en vid gryta. Tillsätt sockret och hetta upp långsamt tills rabarbern saftat av sig.
  4. Låt sedan koka sakta under omröring i ca en timme.
  5. Rör ut natriumbensoatet i en liten mängd marmelad och rör sedan ner det i grytan. Blanda väl.
  6. Häll upp marmeladen i varma burkar och förslut direkt.
  7. Ska marmeladen frysas, uteslut natriumbensoatet och låt marmeladen kallna helt innan den förpackas i frysförpackningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s