Stänkmålat kök – med rödbetssoppa!

Igår skulle jag ”bara” köpa lite mjölk och filmjölk i min vanliga matbutik men kunde inte låta bli att köpa några kampanjvaror, bland annat färska rödbetor. Jag bestämde mig för att laga rödbetssoppa till kvällsmat men eftersom jag har förlagt det recept jag brukar använda fick jag skapa ett nytt. Jag hittade många olika recept, de flesta med vitkål men eftersom jag enbart brukar ha lök och rödbetor i min vanliga soppa gjorde jag en egen mix.

Mix, ja, det var just mixande som ställde till det. Jag brukar riva rödbetorna till soppan på den grova sidan på rivjärnet men den här gången valde jag att ta en genväg, jag skar dem i bitar för att senare mixa soppan slät. Inte mitt klokaste beslut skulle det visa sig. Köket i mitt fritidshus, där jag tillfälligtvis befann mig, är inte utrustat med stavmixer men jag hade en annan apparat (säger ”hade” för den finns inte längre i min ägo…). Var den kommit från minns jag inte, kanske en lotterivinst, men den hade alla tillbehör för att mixa med, skål, kniv, lock och motor.

För säkerhets skull fyllde jag mixerskålen till knappt hälften med soppa, satte på locket och körde igång. Jag säger bara oj, oj, oj! Locket över mixerskålen var inte så tätt som jag väntat mig (har en liknande mixer hemma som fungerar bra) kan jag säga… Innan jag hann stoppa processen sprutade buljongen ut över mig och hela köket. Efter att ha torkat väggar och golv (taket klarade sig) och bytt kläder åt jag resten av soppan med hela rödbetsbitar i. Den smakade just så gott som jag väntat mig men nästa gång återgår jag till att riva rödbetorna innan jag kokar dem.

Rödbetssoppa

4 portioner

  • 5 färska rödbetor (ca 500 gram)
  • 1 gul lök
  • 8 dl vatten
  • 1 buljongtärning (grönsaks-)
  • 2 lagerblad
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 – 1 msk neutral matolja

Till servering:

  • crème fraiche
  • klippt kryddgrönt, t ex persilja
  • ev stekt kryddig korv
  1. Skala löken och skär den i tunna ringar.
  2. Skala rödbetorna och riv dem grovt.
  3. Fräs löken i litet olja tills den mjuknar något.
  4. Rör ner rödbetorna, späd med vattnet.
  5. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, salt och peppar.
  6. Låt soppan koka i ca 30 minuter.
  7. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
  8. Servera soppan med en klick crème fraiche och en nypa kryddgrönt.
  9. Komplettera med bröd, smör och eventuell korv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s