Haveri med effekter

Det är kanske för att jag är väldigt hemkär som jag har så lätt för att etablera mig även i tillfälliga bostäder. Under de första åren efter att jag flyttat till Göteborg hade jag till exempel en övernattningslägenhet i Hässleholm att använda när jag hade anledning att befinna mig i Skåne, både i jobbet och privat. Lägenheten hade en liten kokvrå och den fyllde jag med utrustning och matförråd så jag alltid var beredd att laga mat och baka kakor, till mig själv och väntade eller oväntade gäster. Vid ett tillfälle gjorde jag en glaserad chokladkaka av ingredienser jag hade hemma. Kakan blev god, döptes till ”Hässleholmskaka”, receptet nertecknades och har använts många gånger.

Nu är det några år sedan jag bakade Hässleholmskakan men i lördags tyckte jag det var dags eftersom jag skulle köra till en kompisträff i Skåne medförande en kaka till kaffet. Tyvärr fick inte mina vänner smaka kakan den här gången. När jag skulle bära ut min packning till bilen för vidare transport till platsen för träffen kolliderade jag med entrédörren, plåten med kakan flög ur min hand och hamnade upp-och-ner på marken. När jag vände plåten rätt såg kakan helt orörd ut under den täckande plasten men det bjöd mig ändå mycket emot att ens försöka se om plasten var hel. Jag tänkte på grus, vassa stenar och annat skräp på marken, det går inte att bjuda på en kaka som varit med om detta, den fick betraktas som totalhavererad. Det blev kakor inköpta under en paus längs vägen i stället. När jag kommit hem igen upptäckte jag att den numera tomma plåten fått en skada i emaljen, inte bara risk för grus och smuts i kakan alltså, flisad emalj också.

Det blev ingen provsmakning av kakan, ingen fin bild heller, men här kommer receptet i alla fall.

Hässleholmskaka

  • 100 gram smör eller margarin
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 dl apelsinjuice

Glasyr:

  • 4 dl florsocker
  • 2-3 msk apelsinjuice

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Klä en långpanna med bakplåtspapper (eller smörj och bröa den).
3. Smält matfettet och häll i juicen så den blir varm.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Blanda vetemjölet med kakao och bakpulver, sikta ner det i smeten och blanda till en jämn smet.
6. Blanda ner vätskan i smeten.
7. Häll smeten i långpannan, jämna ut den något.
8. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.
9. Låt kakan kallna i formen.
10. Blanda till glasyren och bred den jämnt över kakan.
11. Skär kakan i bitar innan serveringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s