Knäck i julens gemenskap

Ibland är det roligare att göra saker tillsammans, framför allt när det gäller pyssel, pynt och godis. Effektivt blir det också, det tar lika lång tid att göra en stor sats av något och sedan dela upp den i mindre portioner. Med två stora undantag: Knäck och kola. Vi var fyra arbetskamrater i Tollarp som till en jul kom på den strålande idén att vi skulle ha en pysselkväll tillsammans och då bland annat koka knäck. Vi använde mitt gamla recept som följt med mig hemifrån men eftersom vi var fyra gjorde vi fyrdubbel sats. Knäcken fick koka hela kvällen, vi tog kulprov då och då men till ingen nytta, knäcken ville inte alls stelna. Till sist var vi tvungna att hälla upp smeten i formar för att kunna gå hem och lägga oss. Vi satte ut brickor med formarna på värdinnans balkong att stelna till nästa dag. Och stelnade gjorde knäcken i kylan men så snart den kom in i tumsvärmen blev den kletig. Fast smaken var bra!

Här är receptet i original:

Knäck
ca 100 st

  • 50 gram smör
  • 3 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl tunn grädde (1 dl vispgrädde och 1/2 dl mjölk)
  • 3 dl strösocker
  • 70 gram hackad sötmandel

1. Placera ut knäckformar på en bricka eller plåt.
2. Blanda alla ingredienser utom mandeln i en vid tjockbottnad gryta (ca fyra liter).
3. Koka utan lock på ganska hög, jämn värme (massan ska bubbla).
4. Rör om då och då. Rör inte för ofta, då riskerar massan att bli sockrig.
5. Ta kulprov efter ca 10 minuter (droppa en liten klick i en kopp med kallt vatten. Klicken ska kunna formas till en liten seg kula och ha den konsistens som knäcken ska ha).
6. Fortsätt att koka tills kulprovet är lagom segt (om termometer används ska den visa på ca 125 grader).
7. Ta grytan från plattan och blanda i mandeln.
8. Häll upp lite massa i taget i ett mått eller en liten kanna och fördela i knäckformarna med hjälp av en tesked. Låt resten av knäckmassan förbli varm så den inte stelnar för snabbt.

Ändra inte proportionerna, det fungerar inte att göra dubbel sats. Behövs mer knäck gör flera satser men en i taget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s