Ett bra liv efter jul för skinkan

I min barndom hade julskinkan en central roll bland julmaten (inte ovanligt gissar jag). Min mamma saltade själv in en färsk skinka, rimsaltad säger vi nu, hon sade sockersaltad. När vi flyttade till Skåne kom vi i kontakt med den lättrökta skinkan som är vanlig där, också god men just till jul brukar jag föredra den rimmade.

 En julskinka fyller sin funktion inte bara på julbordet, den kan användas som smörgåspålägg året om och som ingrediens i allehanda maträtter. Även om jag numera har begränsad åtgång på julmat i allmänhet brukar jag köpa en hel julskinka. Helst vill jag ha en som jag kokar själv i foliepaket i ugnen, på så vis får jag tillgång till det goda skinkspadet också. Spadet använder jag till dopp i grytan, får jag något över (och det får jag) fryser jag in det i små portioner, hur jag sedan använder det kan jag berätta en annan gång. Det som inte går åt av själva skinkan under juldagarna brukar jag skära upp i skivor och frysa in i en burk. För varje 5-6 skivor jag lägger i burken lägger jag ett ark aluminiumfolie, på så vis kan jag ta fram några skivor i taget utan att de fryst ihop.

Den här pajen är bara ett exempel på användningsområde för överbliven skinka, den lagade jag senast som lunchrätt inför ett arbetsmöte.

Ost- och skinkpaj med purjolök

5-6 portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl (jag använde 1 dl grahamsmjöl och 2 dl vetemjöl)
  • 125 gram smör
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • ca 150 gram skinka, rökt eller kokt rimmad
  • 1 liten purjolök
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • ca 150 gram (3-4 dl) riven ost
  1. Skär kylskåpskallt smör i små bitar.
  2. Mät upp mjölet i en skål och tillsätt matfettet. Finfördela fettet i mjölet för hand eller i matberedare.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta inte för länge, då kan pajdegen bli seg.
  4. Tryck ut degen på botten och kanter i en pajform, ca 25 cm i diameter.
  5. Nagga degen med en gaffel och låt den vila i kylskåp några minuter, gärna en timme.
  6. Värm ugnen till 200 grader.
  7. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
  8. Gör under tiden i ordning fyllningen:
  9. Skölj och skiva purjon, koka den 3-4 minuter i lätt saltat vatten, låt den rinna av.
  10. Skär skinkan i strimlor eller tärningar.
  11. Riv osten.
  12. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
  13. Lägg skinka, purjo och ost i pajskalet. Häll över äggsmeten.
  14. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggblandningen stannat och fått fin färg, ca 40 minuter.

Även överbliven ost fryser jag in. Jag river eller hackar den i matberedaren och fyller den i burkar. När jag sedan ska använda den behöver den inte tinas, det går lätt att med en sked skrapa loss så mycket som behövs och tillsätta direkt i en paj eller gratäng.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s