Restfri middagsmat

Vi hör det dagligen, vi ska minska matsvinnet, ta vara på rester och inte kasta mat som går att äta. För mig som växte upp på landet i mitten av förra seklet är det självklart att ta tillvara så mycket som möjligt av det djur och natur producerar men jag har ibland betraktats som snål och omodern. Vi ska naturligtvis unna oss de allra bästa bitarna, det har vi råd till, eller hur? Tiderna ändras, numera är vi många som tänker på matsvinnet och det är inget som är svårt, kräver bara lite tankeverksamhet, rester från en rätt blir stomme i en annan.

Det finns ett amerikanskt uttryck, ”planned leftovers” som jag ofta refererar till, det innebär att när vi ändå lägger tid i köket kan vi planera att laga mer än vad som går åt för stunden och använda det som blir över en annan dag. När jag kokar potatis till exempel kokar jag mer än vad som går åt, av den överblivna potatisen gör jag kanske potatissallad nästa dag, eller stekt potatis, eller potatisplättar eller något annat.

I mitt arbete som konsult har det alltid varit lika spännande med nya uppdrag, att lära känna nya miljöer, nya kollegor och nya kulturella koder på arbetsplatserna. Vid ett tillfälle för 14–15 år sedan, pratade jag vid kaffebordet just om ”planned leftovers”. En av mina nya kollegor var snabb med sin kommentar: ”Min man och jag äter aldrig rester!” Ridå.

Det är förstås inte alltid jag har tid och lust att laga mat i stor skala. Här är en snabb potatisrätt jag lagar ibland, den görs portionsvis på någon minut i mikron, helt utan rester! Med de ingredienser jag använt blir den glutenfri, den kan även göras laktosfri eller helt vegansk beroende på vilken mjölk som används. Och det blir gott!

Enkel potatisgratäng

1 portion

  • 2-3 potatisar eller så många som kommer att gå åt
  • 1 liten gul lök
  • 1/2 dl mjölk, laktosfri om det behövs, eller någon växtbaserad variant.
  • en klick smör eller annat matfett
  • 1 krm vitlökspulver
  • salt, svartpeppar, malen muskotnöt
  1. Skala potatisen och skiva den tunt.
  2. Skala löken, skär även den i tunna skivor.
  3. Lägg ett tunt lager potatis i botten på en form som tål värme.
  4. Täck potatisen med ett tunt lager lök.
  5. Fortsätt att varva potatis och lök, krydda lätt mellan varven. Avsluta med potatis på toppen.
  6. Häll över vätskan och klicka lite matfett över potatisen.
  7. Grädda på högsta effekt i ca 5 minuter.
  8. Prova med en sticka att potatisen är mjuk (mikrovågsugnar är olika!). Fortsätt att grädda på halv effekt ytterligare någon minut om det behövs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s