Små citroner gula och apelsiner lika sura

Nu har vi levt med Corona i mer än ett halvår, det är (med ett litet undantag) åtta månader sedan jag handlade i en vanlig butik. Jag ska inte säga att det går lika bra att handla på nätet men med tanke på omständigheterna är det helt godkänt. Det gäller bara att läsa noga på beskrivningar och villkor. Om den ena butiken säljer varorna förpackade i nät eller påsar säljer den andra butiken dem styckevis. Jag har både fått hem gul lök i en förpackning på tre kilo och ett ensamt plommon levererat löst liggande bland de andra varorna.

En långtidssjukskriven väninna berättade en gång att hon inte åt samma sorts frukost på lördag och söndag som på vardagarna, för att markera att det gått en vecka, för att inte dagarna bara skulle rinna iväg. Det systemet har jag tillämpat sedan jag gick i pension och nu under pandemin känns det ännu mer angeläget att få variation i tillvaron. Det blir ibland nybakade scones och ibland rostat bröd, gärna med ost och marmelad. Jag gör min egen lemon curd, det går snabbt och den går att frysa in i små förpackningar. Senast jag behövde köpa hem citroner till citronkrämen blev det dock lite konstigt. Jag beställde en förpackning med beteckningen ”Citroner EKO 500g Klass1. I nät”. Citronerna var många, små och stenhårda, nästan omöjliga att pressa saft ur. Det recept jag brukade använda angav mängden citroner styckevis, jag förstod att det inte skulle fungera så bra. Efter mycket letande hittade jag ett recept där mängden pressad citron angavs i dl, det blev bra (det gick år tre små citroner för att få ut lika mycket saft som från en vanlig…).

Nästa inköp med överraskning gällde apelsiner. ”Apelsiner Klass 1 1,5 kg APELSINER I NÄT” var det jag fick hem. Den här gången var det inga problem att pressa juice ur frukterna men det var det enda de var bra till, de var omöjliga att skala och nästan lika sura som citronerna. Jag fick den som jag tyckte strålande idén att testa samma recept som till citronkrämen men med apelsiner i stället. Det blev supergott! Nu har jag ingredienser till helgfrukostar ett tag framåt.

Citronkräm eller apelsinkräm

4 dl

  • Rivet skal av 2 ekologiska citroner eller apelsiner
  • 1 dl nypressad citron- eller apelsinsaft
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 2 dl strösocker
  • 75 g rumsvarmt smör
  1. Riv skalet på citronerna eller apelsinerna fint.
  2. Pressa ut saften och mät att det blir ca 1 dl .
  3. Vispa ägg och äggula lätt i en rostfri skål som fungerar över en vattenbadskastrull.
  4. Tillsätt skal, saft och socker.
  5. Koka upp vatten i kastrullen och sätt över skålen.
  6. Vispa äggmassan över sjudande vattenbad tills den tjocknar. Ta skålen från värmen och vispa ytterligare ett par tag.
  7. Klicka i smöret under omrörning.
  8. Häll upp på väl rengjorda burkar. Krämen håller sig i cirka två veckor i kylen, ska den förvaras längre går den bra att frysa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s