Doseringstratten, min kompis i köket

Nu är julen över sedan länge och det dröjer innan det blir aktuellt med knäckkokning igen men när jag plockar undan specifika jultillbehör låter jag doseringstratten vara kvar i köket, den går att använda till mycket mer än knäck. Ett tillfälle när jag uppskattar den är när jag gör den här moccapannacottan, det är lätt att se att portionerna blir lika stora och det blir inget spill när jag häller upp med hjälp av tratten. Rätten är god när helst den serveras och går att göra i ordning i förväg. Senast jag lagade den bjöd jag både barn och vuxna på den till efterrätt. Jag hade inte räknat med att närvarande barn skulle uppskatta den ganska kraftiga chokladsmaken, jag valde därför att ta fram en skål glass till dem men det blev tvärtom. Barnen åt glatt av chokladen och de vuxna kompletterade lika glatt sina portioner med en klick glass.

Eftersom pannacottan är gjord på kokosgrädde är den helt vegansk och glutenfri för den som uppskattar dessa egenskaper.

Moccapannacotta med kokosgrädde

4-5 port

  • 150 gram mörk choklad (jag brukar använda 70%-ig)
  • 2 1/2 dl kokosgrädde
  • 1 – 1 1/2 tsk snabbkaffepulver

Till topping:

  • Svarta vinbär eller andra bär
  • Socker
  • Citronmeliss
  1. Hacka chokladen
  2. Koka upp grädden. Tillsätt choklad och kaffepulver.
  3. Ta kastrullen från värmen och rör till en jämn smet. Låt svalna något.
  4. Häll upp i portionsglas eller små koppar. Låt stelna i kyl ca 2 tim.
  5. Mixa bären. Tillsätt socker i små doser och smaka av, det ska inte bli för sött.
  6. Klicka ut bären på pannacottan och dekorera med ett eller två blad citronmeliss.

3 tankar på “Doseringstratten, min kompis i köket

Lämna ett svar till annlagarochskriver Avbryt svar