Lill-Babs i våra hjärtan

Underbara, medmänskliga, kärleksfulla och folkliga Lill-Babs, vi är många som kommer att sakna henne. Vi har kunnat följa hennes karriär och privatliv genom åren, det har skrivits många reportage om henne, inte minst i veckotidningarna. Oavsett om hon har lagat mat, motionerat, stickat eller virkat har hon känts varm, ärlig och äkta, som en kompis hemifrån. Hon medverkade också i en video jag har sparat (den som spar hon har, sin VHS kvar). Videon är inte daterad men är troligen från slutet av 1980-talet, Lill-Babs nämner på ett ställe att hon är 50 år. Den är ganska typisk från den tiden, med tonvikt på kalorisnål mat, benvärmare och work-out. Produktplaceringar saknas inte men bortsett från dem är den i stora delar fortfarande aktuell.

Lite nördigt kanske, men periodvis kör jag det ”wake me up”-motionsprogram på ca 10 minuter som är med på videon. När min kropp värker och behöver startas på morgonen är det roligare att sträcka och tänja tillsammans med Lill-Babs än att göra förståndiga rörelser från en sjukgymnast.

 Det här receptet från videon är beprövat, jag lagade det då och då tillsammans med min dotter medan hon bodde hemma. Nästa gång jag går till affären ska jag köpa hem torsk och återuppliva minnet. Titeln på receptet är direkt återgiven från videon, ingredienserna har jag förtydligat något och beskrivningen har jag skrivit ner efter Lill-Babs rörliga anvisningar.

 Lill-Babs Fina Fisk

  • 1 pkt torskfilé 400 gram (tinade)
  • 4 dl fiskbuljong (vatten plus tärning)
  • 1 dl kaffegrädde (eller mjölk plus vispgrädde)
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 bit purjolök 50 gram
  • 1 morot 50 gram
  • 1 msk smör eller margarin
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär purjolöken i smala strimlor och riv moroten på den grova sidan av rivjärnet.
  3. Fräs grönsakerna i matfett.
  4. Koka under tiden upp vatten och buljongtärning (ta inte en hel tärning, nyp av ett hörn så inte buljongen blir för stark) i en kastrull.
  5. Tillsätt grädde (eller grädde blandat med mjölk) och låt koka upp igen.
  6. Blanda vetemjöl och vatten till en redning och red såsen under omröring.
  7. Häll såsen över grönsakerna och blanda in dem i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg de tinade torskfiléerna i en ugnsfast form. Salta.
  9. Häll såsen över fisken.
  10. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den i ugnen. Grädda i 35-40 minuter.
  11. Servera med kokt potatis, kokt broccoli och en grönsallad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s