Ve och fasa, ett tryckfel!

Upptäckte när jag bakade till kalaset att det blivit ett tryckfel i min bok ”Bröd och bakverk med minnen”. Receptet på Veras vaniljbullar är beprövat, vi har haft dem som kalasbullar i min familj många år. Bullarna är kalljästa, smakar bra även dagen efter och går utmärkt att frysa in. Den här gången bakade jag dem någon dag i förväg och frös in dem i påsar med ca 10 i varje, lätt att ta fram och tina efterhand.

Små bullar blir bäst av att gräddas kort tid på hög värme, det framgår av mina andra recept i boken men just i detta enda fall har det blivit ett skrivfel. Det står 200 grader i receptet, ska vara 250. För säkerhets skull kommer här hela receptet med rätt gradantal.

Veras vaniljbullar

40 st

Till degen:

  • 200 g smör eller margarin
  • 2 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 50 g jäst
  • 1 1/2 dl kall mjölk
  • ca 7 dl vetemjöl

Till fyllning:

  • 100 g smör eller margarin
  • 1/2 dl siktat florsocker
  • 1 tsk vanilj, kanel eller kardemumma

Till pensling:

  • uppvispat ägg

Till garnering:

  • pärlsocker (kan uteslutas)
  1. Rör socker vitt och pösigt.
  2. Tillsätt äggen ett i taget.
  3. Lös upp jästen i mjölken, häll i smör- och äggblandningen.
  4. Tillsätt största delen av mjölet och arbeta degen kraftigt i bunken. Tillsätt resten av vetemjölet efter hand, tills degen är blank och smidig.
  5. Täck degen och låt den vila ca 10 min. blanda under tiden samman fyllningen med önskad smaktillsats.
  6. Fördela 40 bullformar på två plåtar.
  7. Ta upp degen på lätt mjölat bord och arbeta den smidig. Dela den i två delar.
  8. Kavla ut varje del till en rektangel och fördela fyllningen över. Rulla samman och skär varje rulle i 20 bitar.
  9. Lägg bullarna i formarna och låt jäsa övertäckta ca 2 tim till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 250 grader 20 min innan bullarna är färdigjästa.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
  12. Grädda i mitten på ugnen ca 5 min. Låt bullarna kallna övertäckta på galler.

1 tanke på “Ve och fasa, ett tryckfel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s