Upptäckte när jag bakade till kalaset att det blivit ett tryckfel i min bok ”Bröd och bakverk med minnen”. Receptet på Veras vaniljbullar är beprövat, vi har haft dem som kalasbullar i min familj många år. Bullarna är kalljästa, smakar bra även dagen efter och går utmärkt att frysa in. Den här gången bakade jag dem någon dag i förväg och frös in dem i påsar med ca 10 i varje, lätt att ta fram och tina efterhand.
Små bullar blir bäst av att gräddas kort tid på hög värme, det framgår av mina andra recept i boken men just i detta enda fall har det blivit ett skrivfel. Det står 200 grader i receptet, ska vara 250. För säkerhets skull kommer här hela receptet med rätt gradantal.
40 st
Till degen:
- 200 g smör eller margarin
- 2 msk strösocker
- 2 ägg
- 50 g jäst
- 1 1/2 dl kall mjölk
- ca 7 dl vetemjöl
Till fyllning:
- 100 g smör eller margarin
- 1/2 dl siktat florsocker
- 1 tsk vanilj, kanel eller kardemumma
Till pensling:
- uppvispat ägg
Till garnering:
- pärlsocker (kan uteslutas)
- Rör socker vitt och pösigt.
- Tillsätt äggen ett i taget.
- Lös upp jästen i mjölken, häll i smör- och äggblandningen.
- Tillsätt största delen av mjölet och arbeta degen kraftigt i bunken. Tillsätt resten av vetemjölet efter hand, tills degen är blank och smidig.
- Täck degen och låt den vila ca 10 min. blanda under tiden samman fyllningen med önskad smaktillsats.
- Fördela 40 bullformar på två plåtar.
- Ta upp degen på lätt mjölat bord och arbeta den smidig. Dela den i två delar.
- Kavla ut varje del till en rektangel och fördela fyllningen över. Rulla samman och skär varje rulle i 20 bitar.
- Lägg bullarna i formarna och låt jäsa övertäckta ca 2 tim till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 250 grader 20 min innan bullarna är färdigjästa.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
- Grädda i mitten på ugnen ca 5 min. Låt bullarna kallna övertäckta på galler.
Tack, har inte kommit så långt i boken, än!
Ha de gott!
GillaGilla