Bedragen av en fransyska

fransyska (800x450)Som jag skrivit tidigare serverade jag bland annat tjälknöl på min födelsedag. Ett säkert kort trodde jag, jag har lagat tjälknöl många gånger och av olika köttbitar, receptet har jag i min bok, men den här gången blev vissa skivor oätligt sega. Smaken var det inget fel på och alla skivor var inte sega (mina barn var oense, när den ena sade att köttet var jättegott tyckte den andre att det var svårtuggat).  Jag valde fransyska, en fin vakuumförpackad bit från ett slakteri i närheten. Jag var ute i god tid och gjorde som jag brukar, stoppade köttbiten i frysen direkt när jag kom hem med den för att den skulle vara redo att tillagas dagen före kalaset.

Vad jag inte visste då var att köttet inte var färdigt att äta när jag köpte det. Just det här slakteriet, eller om det är ICA som packar det, har infört ett nytt datum, ”Bäst efter”. Detta innebär att en vakuumpackad köttbit inte är färdigmörad när den packas, den ska ligga i kundens kyl i två veckor innan den är mör nog att tillagas. Det här var nyheter för mig, har varken läst eller hört talas om det och såg ingen information i butiken. Jag förstår att efter torkan och foderbristen i sommar behöver köttet komma ut i butikerna så snart som möjligt för att öka slakteriernas kapacitet men köttbiten till kalaset köpte jag i mitten av maj, det var lång innan någon visste hur sommaren skulle bli. Åtminstone lite information hade varit fint att få…

Envis som jag är har jag köpt en ny köttbit för att testa om den blir bättre om jag låter den ligga i kylen fram till ”Bäst efter”-datum…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s