Mat för aprilväder

Aprilvädret har sannerligen gjort skäl för namnet i år. I morse åskade och ösregnade det och vid lunchtid sken solen. Ena dagen är det sommarvärme så vinterkappan är på tok för varm och nästa dag kallblåst så jag ångrar att jag frestades att ta sommarjackan. I det senare fallet är det inte fel med en varm soppa till middag. Jag har haft med recept på tomatsoppa tidigare men det finns utrymme för fler. Den här är inte bara god, den är lättlagad och kräver inga stora inköp.

Krämig tomatsoppa

4 portioner

  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 pkt/burk krossade tomater, ca 400 gram
  • 6 dl vatten
  • 1 buljongtärning (grönsaks-)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad basilika
  • 200 gram naturell färskost
  • salt
  1. Hacka lök och vitlök. Skär purjolöken i små bitar.
  2. Hetta upp smöret i en stor gryta, lägg i löken och fräs den sakta i ca 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och tillsätt vatten och buljongtärning.
  4. Tillsätt de krossade tomaterna, basilika och tomatpuré.
  5. Koka upp och låt koka sakta i ca 20 minuter.
  6. Mixa soppan slät med stavmixer.
  7. Tillsätt osten och mixa eller vispa så den blandas med soppan.
  8. Ge soppan ett uppkok innan serveringen.
  9. Smaka av med mer salt om det behövs.
  10. Servera soppan med bröd och ost, eller varm tortilla med ost (recept på väg…)..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s